Работата на домаќинките во бројки

house

Некој Стивен пред извесно време како благодарност до жена му на својот блог ги напишал пресметано парите кои ги заштедуваат поради нејзината работа дома (линк ). По неговиот пример ги пресметавме парите што на своето семејство му ги заштедуваат домаќинките во Македонија месечно.

Просечна заработувачка на дадилка – 12 000 денари

Просечна заработувачка на жена која ќе чисти и готви – 12 000 денари

Перење и пеглање (300 денари е едно пуштање машина во јавна перална) – 1 800 денари

Услуга „потрчко“ (плаќа сметки, купува намирници – 4 пати по 500 денари) – 2 000 денари

Вкупно пресметано 27 800 денари е сумата што жената која не оди на работа му ја заштедува на семејството.

Be the first to comment on "Работата на домаќинките во бројки"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*