February 2016

reporterka

РепортерКа – „Батали“ листа

Текстот на Томас за Хафингтон Пост ме поттикна да размислам дали можеби е во право. Се трудиме да направиме Новогодишни резолуции, роденденски листи и слични други листи на кои ги набројуваме работите кои сакаме да ги направиме…


08328135f3d1967c

Истанбулска Конвенција

Конвенцијата на Советот на Европа за превенција и борба против насилството врз жената и семејното насилство од 11.5.2011 година, позната како Истанбулска Конвенција, претставува најзначајниот меѓународен документ за борбата со семејното насилство. Истанбулската конвенција е…


motivacija-za-licni-razvoj

Како да се мотивирам да работам на себе и како да ја одржам таа мотивација

„Можеби сеуште не сум стигнала до целта, но поблиску сум до неа отколку што бев вчера“ „Еве Јелена ќе бидам слободна да ти предложам тема за пишување за во иднина, бидејќи тоа ме интересира во последно време,…


08328135f3d1967c

Подзаконски акти за справување со семејно насилство

Во согласност со Законот за превенција, спречување и заштита од семејно насилство, институциите задолжени да го спроведуваат донесоа сопствени правилници кои го регулираат постапувањето во рамки на институциијата. Во продолжение се правилниците усвоени од Министерството за…


divna1

Силни и одговорни жени!

Во контекст на вниманието што го предизвикаат жените обвинителки во Македонија, потсетувам на заклучната беседа од Светската конференција на Декадата на ОН на жените (15 септември 1995 год) на некогашната премиерка на Норвешка, Гро Харлем…


V day

V day во Скопје

„Една милијарда се крева“ е најголемата масовна акција за спречување на насилството врз жените во историјата на човештвото. Кампањата, која започна на Денот на вљубените 2012 година, започна како повик за акција врз основа на неверојатните…


divna1

За мојот и ваш Ресен!

Во светот има многу, илјадници градови. Ги има и во Македонија. Сите убави на свој начин. Ама јас го сакам Ресен. Градот во кои се родиле моите родители,се родив јас. Градот каде што учев, растев….


Female researcher loads DNA samples for PCR analysis

11 Февруари – Меѓународен ден на жени во наука

Со цел да се постигне целосен и еднаков пристап и учество во науката за жени и девојки, и дополнително да се постигне родова еднаквост и зајакнување на жените и девојките, Генералното собрание на Обединетите нации…


Irena_Sendlerowa_1942

Ирена Сендлер и нејзината хуманост

Ирена Сендлер (15 февруари 1910 година – 12 мај 2008 година),  била полска медицинска сестра и социјална работничка која соработувала со полското подземно движење во Варшава за време на Втората светска војна. Со помош на некои дваесетина други членови, Сендлер шверцува…


54dae6e1743a9_-_1000-things-word-cloud-crop

Научете нешто за жените

Есквајер направи консултации со голем број на жени кои ги дадоа своите совети, мислења и тајни во врска со приватниот живот. После четири месеци работа собраа околу 1000 мудри совети од жени. Еве некои од нив: –…