March 2016

kate

Катерина Ангеловска – тренер за личен развој

Катерина Ангеловска е истражувач, авантуриста, човек кој верува во претвaрање на идеите во реалност, со отворен ум, прв сертифициран тренер за принципи за успех по методот на Џек Кенфилд на Балканот, тренер за личен развој,…


emili

Емили Јовановиќ Локвенец – Генерален Менаџер на НЕОДАТА

Дипл.ел.инг Емили Јовановиќ-Локвенец е Генерален менаџер на НЕОДАТА –Скопје, компанија која 20 години се занимава со развој на деловен софтвер. Скопјанка со космополитски гледишта, никогаш не гледала бариери во тоа што може да го постигне. Јовановиќ-Локвенец…


piloti

Првата авионска посада составена само од жени

По повод Националниот ден на Брунеи посада составена само од жени го раководеше летот на Royal Brunei Airlines, од Брунеи до Саудиска Арабија. Иако тоа се смета како значаен момент за компанијата, која едновремено ја…


women-men-equal

Различни аршини за мажи и жени во политика

Третманот на жените во политиката очигледно никако да го достигне потребното ниво. И понатаму наместо да се оценува нивната способност за извршување на функцијата за која се избрани и да се анализираат нивните говори и…


08328135f3d1967c

Конвенција на Обединети Нации за елиминација на дискриминација на жени

Конвенцијата за елиминација на сите форми на дискриминација врз жените е усвоена од Генералното собрание на Обединетите нации во 1979 година.  Често опишувана како меѓународен закон за правата на жените, оваа Конвенција го дефинира значењето…Sasha 2

Александра Саша Симовиќ – Сончевата страна на животот

Александра Саша Симовиќ има 33 години, родена е во Краљево и веќе има 13 операции на рбетниот столб позади себе. И покрај огромниот број денови поминати во болница, таа е денес успешна Менаџерка за односи со…


reporterka

РепортерКа – „Мултитаскинг“

„Мултитаскинг“ е новиот хит на модерното време кога сите се обидуваме да завршиме повеќе работи наеднаш убедени дека ги правиме исправно. За жал, сите истажувања на областа укажуваат дека кога правиме повеќе наеднаш за да…


biljana3

Билјана Маневска, стоматолог, Dental Cosmetic Studio

Билјана Маневска,  родена 1980 г. Доктор по Стоматологија, средно образование завршува 1998 г. во средно медицинско училиште, отсек забни техничари во Тетово. Дипломира на Стоматолошки факултет при Универзитет Кирил и Методиј во Скопје 2005г. Првите пет години…


20160308_104637

Родова еднаквост во управувањето

Бизнис Конфедерацијата на Македонија и Здружението на Бизнис жени организираа дискусија на тема “Балансот на родовите во бизнисот-да го срушиме стаклениот таван”. На дискусијата воведни излагања имаа Миле Бошков, Бизнис Конфедерација на Македонија, Даниела Арсовска,…