April 2016

mladi pravnici

Бремена жена доби судски спор против фирма што ѝ дала отказ

Македонско здружение на млади правници информира дека за првпат во Македонија судот пресуди во корист на бремена жена која добила отказ откако на работодавецот му соопштила дека очекува дете. Имено тие информираат  дека Основниот суд Скопје II…


ILO

Родовиот и мајчинскиот јаз во платите во Македонија: економетриска анализа

Меѓународната организација на трудот изработи извештај кој ги проценува и ги анализира родовиот и мајчинскиот јаз во платите во Македонија. Извештајот се заснова врз методологијата што беше развиена во работниот документ на МОТ – Мајчинскиот јаз…


reporterka

РепортерКа – Вештините на мајката или што да напишете во биографија

Многу е актуелно во биографиите да ги наведете сите вештини кои сметате дека ги поседувате. И секогаш кога подготвуваме CV размислуваме само за вештините кои сме ги стекнале на работното место. Сепак, доколку сте мајка,…


jasmina

Јасмина Димовска – основачка и сопственичка на Бела Сензација

Професионалната определба ги содржи сите елементи на убавото, романтичното и среќното. Таа е професионален организатор на свадби и други свечености и  нејзиниот свет е обоен со сите бои на цвеќињата. Почитувајќи ја институцијата семејство,со посебна…


reporterka

РепортерКа – Зошто мајките не се на мекици?!

Традицијата вели дека кога ќе се роди бебе, се замесуваат мекици и се канат најблиските за заедно да се прослави среќниот момент. Порано во секоја куќа скоро имало брашно, вода и масло, па затоа било најпогодно…


vesna

Весна Попоска – Аутизам: заблуди и вистини

АУТИЗАМ- заблуди и вистини: sibling survival kit Се повеќе добивам впечаток дека аутизмот се третира како „модерна болест“: сите зборуваат за него. Од една страна ми е мило, бидејќи проблемите треба да се актуелизираат, за…