August 2016

IME

Повеќе жени на менаџерски позиции

Во рамки на програмата за Зголемување на вработливоста на пазарот (Increasing Market Employability – IME),  поддржана од страна на Швајцарската Агенција за развој и соработка (SDC), а имплементирана од страна на агенциите Свисконтакт (Swisscontact) и Преда…


reporterka

РепортерКа – За кои работи жалиме?!

Изминативе неколку дена разгледував истражувања кои се бават со човечката психологија и се обидуваат да дознаат за кои работи најмногу жалиме. Скоро сите ги даваат истите резултати и во САД, и во Велика Британија и во Франција, Јапонија, Русија и…


yusra

Yusra Mardini – Олимписка пливачка, бегалка од Сирија

Речиси секој спортист на Олимписките игри во 2016 година ќе има интересна приказна, но Yusra Mardini е поисклучителна отколку повеќето. Mardini е во Рио, каде што ќе претставува тим од 10 бегалци олимписки спортисти. Mardini, која сега…


reporterka

РепортерКа – Дали навистина е до мажите?

Некако во последно време многу актуелно е да се окривуваат мажите дека не им дозволувале еднаквост на жените, ги спречувале да напредуваат во бизнисот, во политиката итн. Но дали е така? Општеството има развиени стереотипи…


barak

Барак Обама – „Еве како изгледа феминист“

Постојат голем број на тешки аспекти да се биде Претседател. Но, постојат и некои предности. Среќавањето на сите извонредни луѓе низ целата земја. Раководење на канцеларија, од каде што ќе добиете можност да направите разлика во…