November 2016

astronauti-na-nasa

50% од најновата група астронаути на НАСА се жени!

Од вкупно 6100 апликанти, после 18 месечни ригорозни медицински и психолошки тестови избрани се 8 регрути кои ќе ја сочинуваат најновата група астронаути регрути на НАСА. Од нив 50%, односно 4 регрути се жени, објави…


15078701_1242632525782957_98815723188629671_n

Истражување на ЦРПМ за интересот на девојките за технолошките науки

Центарот за истражувања и креирање политики, со поддршка на Град Скопје спроведе истражување на тема „Средношколците и природните науки: анализа на ставовите и перцепциите од родов аспект“. Дел од резултатите на анализата се следните: Нема позначајни…


logo-abw

Избрани претставничките на Здружението на бизнис жени, идни координатори на бизнис клубови во 4 града во републиката

Здружението на бизнис жени(ЗБЖ/ABW) со седиште во Скопје, во рамки на проектот „Состојбата на жените  во претприемништвото во РМ“,  финансиран преку програмата Цивика мобилитас, во периодот јуни -ноември успешно го заврши истражувањето за состојбата со жените во претприемништвото во РМ. Покрај извештајот кој ќе биде интегрален, со…


caci2

Славица Биљарска Мирчески – AllWeb

Славица Биљарска Мирчески е една од ретките луѓе во државава што успеваат да обавуваат неколку работи наеднаш. Таа е една од основачите на AllWeb, сопственичка на приватна компанија и предава на факултет.   Еднакви.мк: Вие…


logo

Глобален Родов Јаз – Македонија на 73то место

Преку Извештајот за Глобалниот Родов Јаз, Светскиот Економски Форум ја квантифицира големината на половите разлики и го следи нивниот напредок со текот на времето, со посебен фокус на релативниот јаз помеѓу жените и мажите во четири…