March 2017

tara mohr

Тара Мор- правила за брилијантните жени

Тара Софиа Мор е експертка за женско лидерство и авторка на книгата „Играј на големо: Практична мудрост за жени кои сакаат да прозборат, да создаваат и да водат“. Ова се дел од нејзините совети како да…


inventor

Инвенции од жени

Полскиот Европратеник Janusz Korvin Mikke побара да му набројат барем една инвенција направена од жена. Доби одговор во видео направено од Upworthy дека ова се само дел од инвенциите од жени: Сплав за спасување – инвенција на…


iceland

Исланд стана првата земја во која компаниите мора да исплаќаат еднакви плати

Од 8ми Март 2017 година, Исланд стана првата земја во светот која ги принуди компаниите да докажат дека ги плаќаат сите вработени еднакво, без оглед на полот, етничката припадност, сексуалноста или националноста. Владата на земјата,…


12304197_10153264828436299_1884414642985396525_o

Баба ми . . . .

Веќе цела недела се мислев што да напишам за денов. Не сакав тоа да бидат стереотипни муабети, па се решив да оддадам почит на една жена од моето семејство. Тоа е жената која ни остави купишта спомени…


cover

Марш за женски права 2017

8ми Mарт е Меѓународниот ден на жената кога се одбележува женската борба за економска, политичка и социјална рамноправност. Во тој дух, Платформата за родова еднаквост организираше Марш на жените, во кој движејќи се од Плоштадот…


269760_original

Одбележи го 8ми Март

8ми март е Меѓународниот ден на жената кога се одбележува женската борба за економска, политичка и социјална рамноправност. По тој повод, во Скопје се одржуваат низа на настани преку кои можете доследно да го одбележите…