April 2017

Ема Вотсон говори на настан на UN Women

Сексизам во филмовите

Според TheGuardian 99% од жените кои работат во филмската и ТВ индустрија искусиле сексизам во својата работа. Ема Вотсон, глумица: „Имам искуство со сексизмот имајќи во предвид дека режисерите со кои сум работела биле мажи во 17 случаи,…


reporterka

РепортерКа – Важноста на жените во бизнисот

Жените играат клучна улога во управувањето. Тие не само што се образовани, талентирани, уверени, амбициозни и кариерно ориентирани, но тие, исто така, имаат трпение, вештини за планирање, преговарање и одговорно буџетирање. Ова им помага да…


17309358_280616919033512_4042081028487093443_n

Програма за (само)вработување на самохрани мајки

 Проектот „Програма за (само)вработување на самохрани мајки“ спроведуван од организациите: „Бизнис конфедерација на Македонија“, „Институт за менаџмент поддршка“ и „Здружение на бизнис жени“, финансиран преку ИПА Компонента IV, во текот на целата 2017 година, активно…


4

Милена Цветановска, ко-организаторка на Урбан Фест

Милена Цветановска е дел од тимот на Театроск, улична театарска продукција која работи уличен театар, улични промоции и настани со сличен карактер. Еднакви.мк: Вие сте една од коорганизаторите на Урбан Фест, настан кој ќе се одржи…


32AC93BB00000578-3515815-image-m-17_1459355446697

Вупи Голдберг лансираше производи против менструални болки на база на марихуана

Вупи го објави лансирањето на линија на производи кои содржат марихуана за да им помогне на жените во смирување на менструалните грчеви. Брендот, наречен „Вупи и Маја“, е соработка помеѓу Вупи Голдберг и експертката за марихуана…
zdravstvo zatvori

Здравствена заштита во затворите во Република Македонија, со посебен акцент на здравјето на жените

Во рамки на Првиот Форум за родова еднаквост, во организација на FES Skopje и ПРОГРЕС Институт беше изготвена анализата „Здравствена заштита во затворите во Република Македонија, со посебен акцент на здравјето на жените“. Намерата на овој труд е да…


gragansko obrazovanie

Граѓанско образование за родова рамноправност

Во рамки на Првиот Форум за родова еднаквост, во организација на FES Skopje и ПРОГРЕС Институт беше изготвена анализата „Граѓанско образование за родова рамноправност“. Овој документ има за цел да иницира промена на Наставниот план и програма за учебникот…


samohrani majki1

Самохраните мајки-жртви на мултиплицирано насилство

Во рамки на Првиот Форум за родова еднаквост, во организација на FES Skopje и ПРОГРЕС Институт беше изготвена анализата „Самохраните мајки-жртви на мултициплирано насилство“. Предмет на овој документ е дискриминацијата и виктимизацијата врз жените предизвикана од неажурноста на институциите на…