Трнливиот пат на Ј.К. Ролинг, авторката на Хари Потер

roling ne se otkazuvaj

На 17 години е одбиена од Оксворд, колеџот на кој сакала да се запише. На 25 години ја губи својата мајка, која починала од мултиплек склероза. На 27 години се мажи и има дете од тој брак, иако траел само година дена во текот на кои сопругот бил насилен кон неа. На 29 години живее како самохран родител на социјална помош и пати од клиничка депресија. На 30 години размислува за самоубиство, но сепак ја насочува својата енергија кон тоа што го знае: пишување. На 31 година Блумсбери ја објавува нејзината прва книга, откако претходно други 12 издавачки куќи одбиваат да го испечатат нејзиниот ракопис. На 35 години веќе има обајвено 4 книги и е прогласена за автор на годината. Денес Хари Потер е глобален бренд, со проценета вредност од 15 милијарди долари.

Советот што најчесто го дава на другите е: „Немојте никогаш да се откажете поради страв дека ќе бидете одбиени“

Повеќе интересни детали за нејзиниот живот можете да најдете тука.

Be the first to comment on "Трнливиот пат на Ј.К. Ролинг, авторката на Хари Потер"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*