May 2017

edna moze

Реакција на „Една може!“

Во целост Ви ја пренесуваме реакцијата на „Една може!“ на текст објавен на www.majkaidete.mk. Сакаме да повикаме на одговорност и свесност поради небулозните изјави на еден тукушто апсолвиран и тримесечен практикант во Меѓаши – првата детска амбасада…


1505genderequalitycover

Грузија воведува човекови права и родова еднаквост во наставните програми на училиштата

Човекови права, родова еднаквост, здрав начин на живот и репродуктивно здравје наскоро ќе бидат составен дел на наставната програма во Грузија. Министерството за образование и наука на Грузија потпиша Меморандум за разбирање со Заедничката програма…


love family

Честит Меѓународен Ден на семејството

Во 1993 година, Генералното собрание на Обединетите Нации одлучи во резолуција дека 15 мај секоја година треба да се гледа како Меѓународниот ден на семејството. Овој ден им дава можност да се промовира свесноста за прашања…


326f1adc-a4fc-4d1b-a374-500fd39c35bc_16x9_788x442-640x359

Саудиските жени добија неколку права

Саудиска Арабија е позната како една од најмногу родово сегрегираните земји во светот, каде што жените живеат под надзор на машки старател, не смеат да возат, и мора да носат црна облека од глава до пети во…


Flag_of_Europe.svg

ЕУ се приклучи на Истанбулската Конвенција

На 11 мај 2017 година (датумот кога пред 6 години беше усвоена Конвенцијата), Советот на Европската Унија донесе две одлуки за потпишување на Конвенцијата на Советот на Европа (Истанбулската Конвенција) за спречување и борба против…


12193494_1679579048922858_6665211033840306865_n

Air Serbia крши стереотипи!

Air Serbia денеска го скрши мразот и како што велат самите „денес пишуваат нова страница во нивната историја“ со тоа што го обавија првиот лет со целосно женска посада. Во пилотската кабина на контролите на авионot…


18278553_1655146784512960_3969046024426656003_o

Настан – Еднаквоста помеѓу жените и мажите според Советот на Европа

Настанот со којшто Францускиот институт во Скопје го одбележува Денот на Европа ќе се одржи денес од 19:00 до 20:30 часот во ЕУ Инфо центарот. Предавање на настанот ќе има Ан Негр, експертка во Советот…