Настан – Еднаквоста помеѓу жените и мажите според Советот на Европа

18278553_1655146784512960_3969046024426656003_o

Настанот со којшто Францускиот институт во Скопје го одбележува Денот на Европа ќе се одржи денес од 19:00 до 20:30 часот во ЕУ Инфо центарот. Предавање на настанот ќе има Ан Негр, експертка во Советот на Европа, докторка на науки и адвокатка, на тема:

“ЕДНАКВОСТА ПОМЕЃУ ЖЕНИТЕ И МАЖИТЕ СПОРЕД СОВЕТОТ НА ЕВРОПА“

Европската Унија се темели на вредности, какo што е еднаквоста на граѓаните во сите свои форми.

Г-ѓа Ан Негр ќе се обрне, во своето предавање, на еден од тие аспекти, односно родовата еднаквост, и ќе ни ги изложи заложбите на Советот на Европа во тој поглед.

Предавањето, кое ќе биде со симултан превод, ќе биде придружено со изложба на фотографии на 30 жени од Македонија, на фотографот Милан Стрезовски.
Тие воедно дадоа изјава за начинот на којшто тие ги застапуваат своите права во секојдневието, а истите ќе бидат поставени покрај секој портрет.

Повеќе информации за настанот на:
http://www.ifs.mk/mk/Home/CultureContent/1905

Be the first to comment on "Настан – Еднаквоста помеѓу жените и мажите според Советот на Европа"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*