Забрана за абортус во Алабама

Забраната за абортус потпишана од страна на Гувернерката Каи Ивеи од Американската држава Алабама на 15ти Мај 2019 година го криминализира абортусот во скоро сите можни форми –вклучувајќи и случаеви на силување и инцест .

Републиканката Ивеи изјави : “Денес потпишав закон кој ќе ги штити животите на сите и праќам порака дека секој живот е подарок од Бога”

Таа, донесе и потпиша закон каде докторите ќе бидат казнети со до 99 години затвор во случај да извршат абортус.  Неземајќи ништо друго во предвид , законот стапува во сила за 6 месеци.

Женскиот Центар на Алабама, Организацијата Планирано Родителство и многу останати организации, поднесоа тужби против државата каде бараат овој премногу рестриктивен закој веднаш да се повлече.

Демократите потсетија на амадманот да се исклучат случаевите каде има силување и инцест, но и ова барање  беше одбиено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *