НАСА со иницијатива да прати жена на Месечината наречена Артемис, по сестрата на Аполо.

Наса направи амбициозен план да ја прати првата жена на површината на Месечината до 2024.  Мисијата е именувана  Артемис која е Грчка божица и сестра близначка на Богот Аполо.

Програмата Аполо го прати Нил Армстронг- првиот човек на Месечината во 1960 и 1970 година , но сега, тие се фокусираат на жена.

“Мислам дека е прекрасно што по 50 години од Аполо, програмата Артемис ќе ги однесе наредниот маж и жена на Месечината – рече НАСА администраторот Џим Бриденстине. “Имам ќерка која има 11 години и сакам еден ден и неа да ја видам во таква улога. Иако до догаш имаме уште 5 години, НАСА веќе е во интензивен процес на подготовки за оваа мисија “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *