Канадскиот премиер вложува во заштита на жените и децата во странство

Министерот на Канада Џастин Трудо изјави дека ќе се бори за заштита на правата на жените и девојчињата во странство со финансиска помош од 1.4 билиони канадски долари, подигајќи ја годишно сумата на долгорочен план. Овие средства ќе бидат вложени за сексуални и репродуктивни потреби.

Во Канада има политичари кои се против заштита на овие права, но тој воошто не се согласува со тоа. Трудо на конференцијата Woman Deliver 2019 , каде што присуствуваа светски лидери и академици од повеќе од 165 земји од светот, изјави : “Ова не треба да е политичко прашање. Со нетретирање на овој проблем жените се соочуваат со поразителни и огромни последици а тие заслужуваат повеќе”.

 

Овој фонд ќе ги поддржи здравствените правата на жените и девојките, почнувајќи од контрацепција, легални абортуси, вакцини и исхрана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *