Интервјуа

За нас

Идејата на ednakvi.mk е да овозможи најголем можен број на родови информации на едно место. Целта на страната е да им овозможи на жените во Македонија едноставно да дојдат до сите информации кои ќе им овозможат да го подобрат своето живеење, како и да да ги дознаат сите можности кои им се нудат од страна на домашните и странските институции и здруженијата на граѓани. Едновремено страната цели да овозможи презентација во јавност на жените од различни области на општественото живеење и нивните цели.

Страната е основана и уредувана од Тања Томиќ, а за содржината на страната придонесуваат (по азбучен редослед):

Ана Ангеловска

Александра Цветковска

Афердита Хаџијаха Имери

Билјана Настовска

Илина Мангова

Ристо Гапиќ

 

 


Силвија Митевска, Претседателка на ТАКТ

Силвија Митевска, Претседателка на ТАКТ

Еднакви.мк: Вие сте Претседателка и една од основачите на ТАКТ, невладина организација за градење мостови преку спортот и културата. Што Ве поттикна на основање ваква организација? Силвија Митевска: Граѓанската организација ТАКТ е основана пред речиси три…


4

Милена Цветановска, ко-организаторка на Урбан Фест

Милена Цветановска е дел од тимот на Театроск, улична театарска продукција која работи уличен театар, улични промоции и настани со сличен карактер. Еднакви.мк: Вие сте една од коорганизаторите на Урбан Фест, настан кој ќе се одржи…


Лилјана Дамовска е главна и одговорна уредничка на ТЕА МОДЕРНА; дипломирана новинарка и магистерка по културолошки науки; мотивирана, енергична и инспиративна жена

Лилјана Дамовска – Главна и одговорна уредничка на ТЕА МОДЕРНА

Еднакви.мк: Вие сте уредничка на неделникот „ТЕА модерна“. Што ја прави „ТЕА модерна“ различна од другите неделници на пазарот? Лилјана Дамовска: Првичниот концепт на „ТЕА модерна“ е создаден пред 18 години и во него стои…


caci2

Славица Биљарска Мирчески – AllWeb

Славица Биљарска Мирчески е една од ретките луѓе во државава што успеваат да обавуваат неколку работи наеднаш. Таа е една од основачите на AllWeb, сопственичка на приватна компанија и предава на факултет.   Еднакви.мк: Вие…


snezana-cekalovic

Снежана Чекаловиќ Кузмановска

Снежана Чекаловиќ Кузмановска, членка на групата со иницијатива за зголемување на времетрањето на породилното отсуство Еднакви.мк: Вие сте иницијаторка на акцијата за зголемување на времетраењето на породилното отсуство. За што точно станува збор? Снежана Чекаловиќ Кузмановска:…


14632660_10154490918680941_334460697_o

Јасна Суша, фотографка

Јасна Суша, професионална фотографка, со долгогодишно работно искуство и во Македонија и во странство, со огромно креативно творештво позади себе Еднакви.мк: Вие сте една од ретките жени фотографки во Македонија, која патем ужива во својата…


zaklina1

Жаклина Гештаковска Алексовска, Експертка за родови прашања при Програмата за зголемување на пазарната вработливост

Жаклина Гештаковска Алексовска, Експертка за родови прашања при Програмата за зголемување на пазарната вработливост на Швајцарската Агенција за Развој и Соработка, а имплементирана од Свисконтакт и Преда Плус Еднакви.мк: Што всушност претставува Програмата за зголемување…


andrea spar 1

Андреа Спехар – вонредна Професорка на Универзитетот на Гетеборг

Андреа Спехар е вонредна професорка по политички науки на Универзитетот во Гетеборг, Шведска и истражувач во Центарот на Универзитетот за Европски Истражувања (CERGU). Полиња на нејзиниот интерес се миграционата политика, развој на политичките партии и развојни политики за родова…


Kristin Ekström

Кристин Екстром, проектна координаторка во Интернационалниот Центар за Локална Демократија

Кристин Екстром работи со меѓународни програми за обука на ИЦЛД за повеќе од три години. Таа ги проучува родови студии, помина 5 години во пост-советските земји и има обучено повеќе од 200 државни службеници и…