Мој став

snezana shamakoska

Секојдневни Хероини – Снежана Шамакоска

Во рамки на серијалот „Секојдневни Хероини“ започнуваме со интервјуа на жени кои секој ден прават по некој успех, без да се фалат со тоа. Жени кои се жртвуваат секојдневно за среќата на луѓето околу неа. Жени што…


1-3

7 ефективни техники за само-одбрана

Виктор Лјалко е експерт за боречки вештини кој неодамна напиша книга во која ги сподели своите најефикасни методи за самоодбрана за да им помогне на жените ако треба да се бранат во ситуации кои се…


reporterka

РепортерКа – Лекции што и гуските ги знаат

Дури и од гуските можеме да научиме нешто, или ако сме го знаеле да се потсетиме. Дали некогаш сте се запрашале зошто гуските летаат во V формација? Секоја птица, мавтајќи со своите крилја создава позитивен…


reporterka

РепортерКа – Важноста на жените во бизнисот

Жените играат клучна улога во управувањето. Тие не само што се образовани, талентирани, уверени, амбициозни и кариерно ориентирани, но тие, исто така, имаат трпение, вештини за планирање, преговарање и одговорно буџетирање. Ова им помага да…


12304197_10153264828436299_1884414642985396525_o

Баба ми . . . .

Веќе цела недела се мислев што да напишам за денов. Не сакав тоа да бидат стереотипни муабети, па се решив да оддадам почит на една жена од моето семејство. Тоа е жената која ни остави купишта спомени…reporterka

РепортерКа – Како да препознаете мобинг?

Според ЈУРА ЛАБОР  постојат 3 основни вида на мобинг врз основа на тоа кој е вршител на мобингот: -Хоризонтален мобинг е мобинг кој се одвива меѓу работниците со еднаква положба на хиерархиското скалило, односно кoга еден или…


reporterka

РепортерКа – За кои работи жалиме?!

Изминативе неколку дена разгледував истражувања кои се бават со човечката психологија и се обидуваат да дознаат за кои работи најмногу жалиме. Скоро сите ги даваат истите резултати и во САД, и во Велика Британија и во Франција, Јапонија, Русија и…


reporterka

РепортерКа – Дали навистина е до мажите?

Некако во последно време многу актуелно е да се окривуваат мажите дека не им дозволувале еднаквост на жените, ги спречувале да напредуваат во бизнисот, во политиката итн. Но дали е така? Општеството има развиени стереотипи…


image00_1

Зошто работата на Реактор за родова еднаквост е важна за демократијата во Македонија

Од РОБЕРТ БЕНЏАМИН во Вашингтон Македонија ја прогласи својата независност по распадот на Југославија пред 25 години. Многумина мислеа дека Македонија нема да опстои како нова држава. Соседството на земјата беше непопустливо, економијата беше фрагментирана, постоеше мало искуство…