Вести

image00_1

Зошто работата на Реактор за родова еднаквост е важна за демократијата во Македонија

Од РОБЕРТ БЕНЏАМИН во Вашингтон Македонија ја прогласи својата независност по распадот на Југославија пред 25 години. Многумина мислеа дека Македонија нема да опстои како нова држава. Соседството на земјата беше непопустливо, економијата беше фрагментирана, постоеше мало искуство…


mladi pravnici

Бремена жена доби судски спор против фирма што ѝ дала отказ

Македонско здружение на млади правници информира дека за првпат во Македонија судот пресуди во корист на бремена жена која добила отказ откако на работодавецот му соопштила дека очекува дете. Имено тие информираат  дека Основниот суд Скопје II…


piloti

Првата авионска посада составена само од жени

По повод Националниот ден на Брунеи посада составена само од жени го раководеше летот на Royal Brunei Airlines, од Брунеи до Саудиска Арабија. Иако тоа се смета како значаен момент за компанијата, која едновремено ја…


women-men-equal

Различни аршини за мажи и жени во политика

Третманот на жените во политиката очигледно никако да го достигне потребното ниво. И понатаму наместо да се оценува нивната способност за извршување на функцијата за која се избрани и да се анализираат нивните говори и…


20160308_104637

Родова еднаквост во управувањето

Бизнис Конфедерацијата на Македонија и Здружението на Бизнис жени организираа дискусија на тема “Балансот на родовите во бизнисот-да го срушиме стаклениот таван”. На дискусијата воведни излагања имаа Миле Бошков, Бизнис Конфедерација на Македонија, Даниела Арсовска,…


prvopazensko

„Прво па женско“ по 4ти пат

По четврт пат ќе се организира фестивалот „Прво па женско во просториите на Младински Културен Центар. Фестивалот се реализира во организација на Тиииит!Инк, а во соработка со Хелсиншки комитет за човекови права на РМ, Коалиција „Сексуални…


veceri

Вечери на женски права

Денес започнува 7то издание на „Вечери на женски права“, кое нуди алтернатива на традиционалните прослави на 8ми Март и преку уметноста, ги поттикнува и мажите и жените да размислуваат критички за половата нееднаквост, а ги фали достигнувањата кои биле направени…


pledge-for-parity

#Ветувањезапаритет – Кампања за родова еднаквост

Меѓународниот ден на жената (8 март) е глобален ден за одбележувањето на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. Денот, исто така, претставува повик за акција за забрзување на родовата рамноправност. #Ветувањезапаритет е темата…


vital voices

ВИТАЛНИТЕ ГЛАСОВИ НА НАШЕТО ВРЕМЕ!

Глобалните награди за лидерство на Витални Гласови 2016 ќе им оддадат признание на жените кои го осветлуваат патот низ мрачни времиња. Овие лидерки реагираат на хуманитарните кризи; се борат против екстремизмот; откиваат корупција; обновуваат растурени заедници; промовираат…


20160304_105306

Комисија за еднакви можности

Комисијата за еднакви можности на мажите и жените на Собранието на Република Македонија денес одржа седница со цел да се одбележи 10 годишнината од донесувањето на Законот за еднакви можности на жените и мажите. На…