Вести

veceri

Вечери на женски права

Денес започнува 7то издание на „Вечери на женски права“, кое нуди алтернатива на традиционалните прослави на 8ми Март и преку уметноста, ги поттикнува и мажите и жените да размислуваат критички за половата нееднаквост, а ги фали достигнувањата кои биле направени…


pledge-for-parity

#Ветувањезапаритет – Кампања за родова еднаквост

Меѓународниот ден на жената (8 март) е глобален ден за одбележувањето на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. Денот, исто така, претставува повик за акција за забрзување на родовата рамноправност. #Ветувањезапаритет е темата…


vital voices

ВИТАЛНИТЕ ГЛАСОВИ НА НАШЕТО ВРЕМЕ!

Глобалните награди за лидерство на Витални Гласови 2016 ќе им оддадат признание на жените кои го осветлуваат патот низ мрачни времиња. Овие лидерки реагираат на хуманитарните кризи; се борат против екстремизмот; откиваат корупција; обновуваат растурени заедници; промовираат…


20160304_105306

Комисија за еднакви можности

Комисијата за еднакви можности на мажите и жените на Собранието на Република Македонија денес одржа седница со цел да се одбележи 10 годишнината од донесувањето на Законот за еднакви можности на жените и мажите. На…


logo-ipi

Улогата на жените во мировните процеси

Мировните и процесите на политичка транзиција обезбедуваат клучни можности да се трансформираат институциите, структурите и односите во општествата погодени од конфликти или кризи. И покрај овие широки импликации, учеството на жените во формалните мировни преговори останува…


бизнис жени

‘’БАЛАНСОТ НА РОДОВИТЕ ВО БИЗНИСОТ – ДА ГО СРУШИМЕ СТАКЛЕНИОТ ТАВАН’’

Здружението на Бизнис Жени и Бизнис Конфедерација на Македонија по повод Меѓународниот ден на жените организираат дискусија на тема ‘’БАЛАНСОТ НА РОДОВИТЕ ВО БИЗНИСОТ – ДА ГО СРУШИМЕ СТАКЛЕНИОТ ТАВАН’’ која е предвидено да се одржи…


womens-day_0

8ми МАРТ – Меѓународен Ден на жената

Меѓународниот Ден на жената е воведен за одбележување на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. “Приказната на женската борба за еднаквост не припаѓа на ниту една феминистка, на ниту една организација, туку на колективните…


V day

V day во Скопје

„Една милијарда се крева“ е најголемата масовна акција за спречување на насилството врз жените во историјата на човештвото. Кампањата, која започна на Денот на вљубените 2012 година, започна како повик за акција врз основа на неверојатните…


Female researcher loads DNA samples for PCR analysis

11 Февруари – Меѓународен ден на жени во наука

Со цел да се постигне целосен и еднаков пристап и учество во науката за жени и девојки, и дополнително да се постигне родова еднаквост и зајакнување на жените и девојките, Генералното собрание на Обединетите нации…


Irena_Sendlerowa_1942

Ирена Сендлер и нејзината хуманост

Ирена Сендлер (15 февруари 1910 година – 12 мај 2008 година),  била полска медицинска сестра и социјална работничка која соработувала со полското подземно движење во Варшава за време на Втората светска војна. Со помош на некои дваесетина други членови, Сендлер шверцува…