Вести

womens-day_0

8ми МАРТ – Меѓународен Ден на жената

Меѓународниот Ден на жената е воведен за одбележување на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. “Приказната на женската борба за еднаквост не припаѓа на ниту една феминистка, на ниту една организација, туку на колективните…


V day

V day во Скопје

„Една милијарда се крева“ е најголемата масовна акција за спречување на насилството врз жените во историјата на човештвото. Кампањата, која започна на Денот на вљубените 2012 година, започна како повик за акција врз основа на неверојатните…


Female researcher loads DNA samples for PCR analysis

11 Февруари – Меѓународен ден на жени во наука

Со цел да се постигне целосен и еднаков пристап и учество во науката за жени и девојки, и дополнително да се постигне родова еднаквост и зајакнување на жените и девојките, Генералното собрание на Обединетите нации…


Irena_Sendlerowa_1942

Ирена Сендлер и нејзината хуманост

Ирена Сендлер (15 февруари 1910 година – 12 мај 2008 година),  била полска медицинска сестра и социјална работничка која соработувала со полското подземно движење во Варшава за време на Втората светска војна. Со помош на некои дваесетина други членови, Сендлер шверцува…


54dae6e1743a9_-_1000-things-word-cloud-crop

Научете нешто за жените

Есквајер направи консултации со голем број на жени кои ги дадоа своите совети, мислења и тајни во врска со приватниот живот. После четири месеци работа собраа околу 1000 мудри совети од жени. Еве некои од нив: –…


elderly

Работи кои треба да ги правите на 30 години, за да ви биде поубаво на 50!

Веб-страницата Quora спроведе истражување, во кое испитаниците на возраст од 50 или повеќе години ги прашале за совети до помладите од нив. Еве ги нивните совети за тоа што треба да правите на 30 години, за да…


heleneaboutstanding

Дали сте добар слушател?

Често се вели дека една од најважните карактеристики за успешна комуникација со луѓе е способноста на слушање на другите луѓе. Хелен Лернер, ЦЕО и основачка на Creative Expansions, Inc како дел од алатките за јакнење…


Untitled

Нееднаквоста во филмовите на Дизни

Според истражување објавено од Вашингтон Пост, мажите во филмовите на Дизни добиваат три пати повеќе текст отколку жените. Малите девојчиња многу често се учат за својата улога во животот од овие цртани филмови и ја замислуваат својата…


telefon 245

Можности за жени во бизнис – Трибина на Здружението на бизнис жени

Во рамките на редовните месечни состаноци на Здружението на бизнис жени се одржа Трибина, на која  говорници беа: 1. Бети Дејанова, претставник на организацијата PUM од Холандија за Македонија 2. Ловре Ристевски, проектен координатор за проектите: –…


house

Работата на домаќинките во бројки

Некој Стивен пред извесно време како благодарност до жена му на својот блог ги напишал пресметано парите кои ги заштедуваат поради нејзината работа дома (линк ). По неговиот пример ги пресметавме парите што на своето семејство…