biljana3

Билјана Маневска, стоматолог, Dental Cosmetic Studio

Билјана Маневска,  родена 1980 г. Доктор по Стоматологија, средно образование завршува 1998 г. во средно медицинско училиште, отсек забни техничари во Тетово. Дипломира на Стоматолошки факултет при Универзитет Кирил и Методиј во Скопје 2005г. Првите пет години…


20160308_104637

Родова еднаквост во управувањето

Бизнис Конфедерацијата на Македонија и Здружението на Бизнис жени организираа дискусија на тема “Балансот на родовите во бизнисот-да го срушиме стаклениот таван”. На дискусијата воведни излагања имаа Миле Бошков, Бизнис Конфедерација на Македонија, Даниела Арсовска,…


prvopazensko

„Прво па женско“ по 4ти пат

По четврт пат ќе се организира фестивалот „Прво па женско во просториите на Младински Културен Центар. Фестивалот се реализира во организација на Тиииит!Инк, а во соработка со Хелсиншки комитет за човекови права на РМ, Коалиција „Сексуални…


veceri

Вечери на женски права

Денес започнува 7то издание на „Вечери на женски права“, кое нуди алтернатива на традиционалните прослави на 8ми Март и преку уметноста, ги поттикнува и мажите и жените да размислуваат критички за половата нееднаквост, а ги фали достигнувањата кои биле направени…


pledge-for-parity

#Ветувањезапаритет – Кампања за родова еднаквост

Меѓународниот ден на жената (8 март) е глобален ден за одбележувањето на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. Денот, исто така, претставува повик за акција за забрзување на родовата рамноправност. #Ветувањезапаритет е темата…


vital voices

ВИТАЛНИТЕ ГЛАСОВИ НА НАШЕТО ВРЕМЕ!

Глобалните награди за лидерство на Витални Гласови 2016 ќе им оддадат признание на жените кои го осветлуваат патот низ мрачни времиња. Овие лидерки реагираат на хуманитарните кризи; се борат против екстремизмот; откиваат корупција; обновуваат растурени заедници; промовираат…


224326

Дали се слуша гласот на жените во политиката

Како е учеството на жените во политиката променето во последните 20 години во регионот на ОБСЕ? Нов водич објавен од страна на Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР) во февруари 2016…


20160304_105306

Комисија за еднакви можности

Комисијата за еднакви можности на мажите и жените на Собранието на Република Македонија денес одржа седница со цел да се одбележи 10 годишнината од донесувањето на Законот за еднакви можности на жените и мажите. На…


logo-ipi

Улогата на жените во мировните процеси

Мировните и процесите на политичка транзиција обезбедуваат клучни можности да се трансформираат институциите, структурите и односите во општествата погодени од конфликти или кризи. И покрај овие широки импликации, учеството на жените во формалните мировни преговори останува…


бизнис жени

‘’БАЛАНСОТ НА РОДОВИТЕ ВО БИЗНИСОТ – ДА ГО СРУШИМЕ СТАКЛЕНИОТ ТАВАН’’

Здружението на Бизнис Жени и Бизнис Конфедерација на Македонија по повод Меѓународниот ден на жените организираат дискусија на тема ‘’БАЛАНСОТ НА РОДОВИТЕ ВО БИЗНИСОТ – ДА ГО СРУШИМЕ СТАКЛЕНИОТ ТАВАН’’ која е предвидено да се одржи…