logo-ipi

Улогата на жените во мировните процеси

Мировните и процесите на политичка транзиција обезбедуваат клучни можности да се трансформираат институциите, структурите и односите во општествата погодени од конфликти или кризи. И покрај овие широки импликации, учеството на жените во формалните мировни преговори останува…


бизнис жени

‘’БАЛАНСОТ НА РОДОВИТЕ ВО БИЗНИСОТ – ДА ГО СРУШИМЕ СТАКЛЕНИОТ ТАВАН’’

Здружението на Бизнис Жени и Бизнис Конфедерација на Македонија по повод Меѓународниот ден на жените организираат дискусија на тема ‘’БАЛАНСОТ НА РОДОВИТЕ ВО БИЗНИСОТ – ДА ГО СРУШИМЕ СТАКЛЕНИОТ ТАВАН’’ која е предвидено да се одржи…


womens-day_0

8ми МАРТ – Меѓународен Ден на жената

Меѓународниот Ден на жената е воведен за одбележување на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. “Приказната на женската борба за еднаквост не припаѓа на ниту една феминистка, на ниту една организација, туку на колективните…


maja1

Др. Маја Ангелеска Дабеска – специјалист педијатар

Др. Маја Ангелеска Дабеска e специјалист педијатар во ПЗУ Ла Медика Скопје, општина Чаир. Образованието го стекнува во Средното медицинско училиште Др. Панче Караѓозов Скопје, на Медицинскиот факултет при Универзитет Св.Кирил и Методиј Скопје, а потоа…


reporterka

РепортерКа – Сексистичка вербална навреда

Во 2015 Португалија ја прогласи вербалната сексуална злоупотреба за кривично дело. Според Equaltimes целата приказна започнува со Адриана Лопера, медицинска сестра, која сакајќи да докаже дека вербалната злоупотреба е исто така проблем, на една конференција застанува…


reporterka

РепортерКа – „Батали“ листа

Текстот на Томас за Хафингтон Пост ме поттикна да размислам дали можеби е во право. Се трудиме да направиме Новогодишни резолуции, роденденски листи и слични други листи на кои ги набројуваме работите кои сакаме да ги направиме…


08328135f3d1967c

Истанбулска Конвенција

Конвенцијата на Советот на Европа за превенција и борба против насилството врз жената и семејното насилство од 11.5.2011 година, позната како Истанбулска Конвенција, претставува најзначајниот меѓународен документ за борбата со семејното насилство. Истанбулската конвенција е…


motivacija-za-licni-razvoj

Како да се мотивирам да работам на себе и како да ја одржам таа мотивација

„Можеби сеуште не сум стигнала до целта, но поблиску сум до неа отколку што бев вчера“ „Еве Јелена ќе бидам слободна да ти предложам тема за пишување за во иднина, бидејќи тоа ме интересира во последно време,…


08328135f3d1967c

Подзаконски акти за справување со семејно насилство

Во согласност со Законот за превенција, спречување и заштита од семејно насилство, институциите задолжени да го спроведуваат донесоа сопствени правилници кои го регулираат постапувањето во рамки на институциијата. Во продолжение се правилниците усвоени од Министерството за…


divna1

Силни и одговорни жени!

Во контекст на вниманието што го предизвикаат жените обвинителки во Македонија, потсетувам на заклучната беседа од Светската конференција на Декадата на ОН на жените (15 септември 1995 год) на некогашната премиерка на Норвешка, Гро Харлем…