Female researcher loads DNA samples for PCR analysis

11 Февруари – Меѓународен ден на жени во наука

Со цел да се постигне целосен и еднаков пристап и учество во науката за жени и девојки, и дополнително да се постигне родова еднаквост и зајакнување на жените и девојките, Генералното собрание на Обединетите нации…


Irena_Sendlerowa_1942

Ирена Сендлер и нејзината хуманост

Ирена Сендлер (15 февруари 1910 година – 12 мај 2008 година),  била полска медицинска сестра и социјална работничка која соработувала со полското подземно движење во Варшава за време на Втората светска војна. Со помош на некои дваесетина други членови, Сендлер шверцува…


54dae6e1743a9_-_1000-things-word-cloud-crop

Научете нешто за жените

Есквајер направи консултации со голем број на жени кои ги дадоа своите совети, мислења и тајни во врска со приватниот живот. После четири месеци работа собраа околу 1000 мудри совети од жени. Еве некои од нив: –…


elderly

Работи кои треба да ги правите на 30 години, за да ви биде поубаво на 50!

Веб-страницата Quora спроведе истражување, во кое испитаниците на возраст од 50 или повеќе години ги прашале за совети до помладите од нив. Еве ги нивните совети за тоа што треба да правите на 30 години, за да…


divna1

Македонска очајна домаќинка!

По вчерашната ексклузива на Нино Неприкосновени,нити спиев како што треба, нити станав како што треба, се од мисла дека Нино повеќе води сметка за нашето здравје, од колку ние, самите.Човекот ни брои колку антибиотици и…


Silvia Rita Souza

Силвиа Рита Соуза, авторка и советничка

Силвија Рита Соуза активно учествува во политиката и учествува во координирање на различни изборни кампањи, како на пример за претседателската функција, на државните влади, Градскиот совет, Пратеничкиот дом и Сенатот. Таа е советник за политичките…


Untitled

Правата на жените во земјите на ОБСЕ

Гардијан креираше интерактивна скала на која се претставени правата на жените во земјите членки на ОБСЕ во различни области, оценувајки ја законската легислатива што земјите ја имаат во таа област. Така на пример, за формирање…


heleneaboutstanding

Дали сте добар слушател?

Често се вели дека една од најважните карактеристики за успешна комуникација со луѓе е способноста на слушање на другите луѓе. Хелен Лернер, ЦЕО и основачка на Creative Expansions, Inc како дел од алатките за јакнење…


leslie

Лесли Вотерс, Градоначалничка на Семинол, Флорида, САД

Лесли Вотерс има магистриратура од Државниот Универзитет на Флорида и имаше успешна 29-годишна кариера со Allstate осигурителна компанија за човечки ресурси, за корпоративно управување и за односи со Владата. Лесли Вотерс во моментов е градоначалничка…


Untitled

Нееднаквоста во филмовите на Дизни

Според истражување објавено од Вашингтон Пост, мажите во филмовите на Дизни добиваат три пати повеќе текст отколку жените. Малите девојчиња многу често се учат за својата улога во животот од овие цртани филмови и ја замислуваат својата…