родова еднаквост

20171114_112922

Јавна расправа за Извештајот за имплементација на Стратегијата за родова еднаквост за 2016 година

Денес се одржа јавна расправа на тема “Годишен извештај за имплементација на Стратегијата за родова еднаквост за 2016 година”, во организација на Комисијата за еднакви можности меѓу мажите и жените на Собранието на Република Македонија….


Y PEER

Работилница на Y-PEER

Мрежата на младински организации Y-PEER Македонија, во соработка со Организацијата за социјални иновации АРНО и со поддршка од регионалната канцеларија на УНФПА за Источна Европа и Централна Азија организира консултативна средба за претстојната кампања „MenEngage Campaign Macedonia“. Средбата…


1505genderequalitycover

Грузија воведува човекови права и родова еднаквост во наставните програми на училиштата

Човекови права, родова еднаквост, здрав начин на живот и репродуктивно здравје наскоро ќе бидат составен дел на наставната програма во Грузија. Министерството за образование и наука на Грузија потпиша Меморандум за разбирање со Заедничката програма…


finance think

Економски Форум: Родово еднакви плати за поголем економски раст

Finance Think – Институтот за економски истражувања и политики, Скопје, организира Економски форум -” Родово еднакви плати за поголем економски раст”, кој ќе се одржи на 30.01.2017 (понеделник), во хотел Мариот, со почеток во 11:00 часот….


trump

Дали Доналд Трамп ќе ги намали програмите за поддршка на жени?

Транзицискиот тим на Трамп побарал од Стејт Департментот да им ги достави сите програми, финансии и работни позиции поврзани со поддршка на родовата еднаквост до 17:00 во среда. Досега се доставени три такви барања до…


andrea spar 1

Андреа Спехар – вонредна Професорка на Универзитетот на Гетеборг

Андреа Спехар е вонредна професорка по политички науки на Универзитетот во Гетеборг, Шведска и истражувач во Центарот на Универзитетот за Европски Истражувања (CERGU). Полиња на нејзиниот интерес се миграционата политика, развој на политичките партии и развојни политики за родова…


image00_1

Зошто работата на Реактор за родова еднаквост е важна за демократијата во Македонија

Од РОБЕРТ БЕНЏАМИН во Вашингтон Македонија ја прогласи својата независност по распадот на Југославија пред 25 години. Многумина мислеа дека Македонија нема да опстои како нова држава. Соседството на земјата беше непопустливо, економијата беше фрагментирана, постоеше мало искуство…


pledge-for-parity

#Ветувањезапаритет – Кампања за родова еднаквост

Меѓународниот ден на жената (8 март) е глобален ден за одбележувањето на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. Денот, исто така, претставува повик за акција за забрзување на родовата рамноправност. #Ветувањезапаритет е темата…