Вести

Yusra Mardini – Олимписка пливачка, бегалка од Сирија

Речиси секој спортист на Олимписките игри во 2016 година ќе има интересна приказна, но Yusra Mardini е поисклучителна отколку повеќето.
Mardini е во Рио, каде што ќе претставува тим од 10 бегалци олимписки спортисти. Mardini, која сега живее во Берлин, ќе се натпреварува во 100 метри пеперутка за жените и слободен стил во сабота и среда. Таа и нејзината сестра се одговорни за помагање да се спасат животите на 20 лица, вклучувајќи ги и сопствените, по скокање од чамецот кој тонел во Егејското Море и носење на истиот на земја.
Mardini беше талентирана пливачка во Дамаск и професионално поддржана од страна на Олимпискиот комитет на Сирија. Како немирите во земјата ескалираа, таа често одеше на обука во базени, во кои покривите биле разнесени од страна на бомбашки напади. “Понекогаш не можевме да се обучуваме како резултат на војната”, вели таа. “Понекогаш ќе пливавме во базени каде покривите беа разнесени на три или четири места.”
Дамаск стануваше се повеќе нестабилен и Mardini и нејзината сестра Сара на крајот заминале од Сирија, да патуваат низ Либан и Турција пред да се обидат да стигне до Грција.
Триесет минути по тргнувањето од Турција, моторот на нивниот брод, кој беше наменета за шест лица, но носеше 20, почна да пропаѓа. Повеќето од патниците не знаеја да пливаат. Без друга алтернатива, Mardini, Сара и два силни пливачи скокнаа во морето и пливаа три часа во отворени води за на крајот да стигнат до Лезбос.
“Само ние четворица знаевме да пливаме”, рече таа за искусyusra1твото. “Со едната рака го држев јажето од бродот и пливав со нозете и една рака. Три и пол часа во студена вода. Вашето тело е речиси како … готово. Јас не знам дали може да се опише тоа. И покрај тоа што се чувствував скоро мртва, морав да бидам забавна и да се смешкам бидејќи на бродот имаше и 6 годишно момче, кое не сакав да се плаши”
По Лезбос, Mardini и Сара патувале низ Македонија, Србија, Унгарија и Австрија
пред да стигнат до нивната крајна дестинација: Германија. Mardini сега живее во Берлин, каде што беше ставена во контакт со пливачкиот клуб на Wasserfreunde 04, Шпандау и примена како член. Забележувајќи ги брзо нејзините потенцијали, тренерот Свен Spannekrebs почнал да ја подготвува Mardini за Олимписките игри Токио во 2020 година. Но нејзиниот пат кон Игрите испадна да биде многу побрзо пат.
“Сакам сите да размислуваат за бегалците како за нормални луѓе, кои имаат свои татковини и не сакаат да ги изгубат, бидејќи тие не сакаат да избегаат и да се бегалци, туку мораат да заминат, затоа што тие имаат соништа во нивните животи “, рече таа на прес-конференција објавувајќи го своето место во тимот.
Mardini тренира два до три часа секое утро, оди на училиште, а потоа продолжува да вежба во вечерните часови.