Општо

НАСА со иницијатива да прати жена на Месечината наречена Артемис, по сестрата на Аполо.

Наса направи амбициозен план да ја прати првата жена на површината на Месечината до 2024.  Мисијата е именувана  Артемис која е Грчка божица и сестра близначка на Богот Аполо.

Програмата Аполо го прати Нил Армстронг- првиот човек на Месечината во 1960 и 1970 година , но сега, тие се фокусираат на жена.

“Мислам дека е прекрасно што по 50 години од Аполо, програмата Артемис ќе ги однесе наредниот маж и жена на Месечината – рече НАСА администраторот Џим Бриденстине. “Имам ќерка која има 11 години и сакам еден ден и неа да ја видам во таква улога. Иако до догаш имаме уште 5 години, НАСА веќе е во интензивен процес на подготовки за оваа мисија “