Општо

Елизабет Мек Брајд – Успешни жени започнуваат бизниси и на свои 50 години

“Имав можност да прочитам искуство на Артур Ц. Брукс – американски научник по социологија, музичар и колумнист во Вашингтон Пост. Тој една деценија беше претседател на Американ Ентерпрајз Институтот, а после тоa станува професор на Харвард Кенеди училиштето”, вели Мек Брајд. Во статијата го пишуваше следното:

“Не е вистина дека на никој не му си потрeбен веќе”. Овие зборови ги слушнав ненамерно од седиштето зад мене додека седев во авионот –  Сопругата му го рече ова на нејзиниот 70 годишен маж- . По еден час авионот слета и кога се завртив видов позната личност кого сите со почит го поздравија кога излегуваше од авионот.

Ова ме натера да размислувам на оваа тема и направив истражување што навистина се случува со жените во поразвиените земји после 50 тата година од нивниот живот. Жените што јас лично ги познавам не се повлекуваат. Тие стануваат посилни и често почнуваат втора кариера што ја сакале од порано. Тие почнуваат бизниси. Некои од нив превземаат поголем ризик, најчесто за да направат поголем импакт. Некои побогати жени после својата 50та година излегувааат од сенката на нивното семејство за да станат лидерки во новите движења.

Од истражувањето на Елизабет Мек Брајд, во последните 20 години, може да се увиди дека во сите поразвиени земји луѓето над 50-та до 70-та година во својот живот доживуваат големо уживање и среќа во нивните животи.