Општо

И девојките можат да бидат извиднички

На 12 март 1912 година, Џулиет Гордон Лоу (1860-1927) собра 18 девојчиња од Савана, Џорџија на првиот состанок за девојки извиднички во САД. Тоа сигнализираше раѓање на американско движење за кампување и поместување на границите за достигнувања, без разлика на општествени класи, културни и етнички граници. Ова движење им обезбеди на многу девојчиња можност да се развиваат физички, ментално и духовно, додека се учат на самоувереност и снаодливост.

„Имам нешто за девојките на Савана, цела Америка и целиот свет и ние ќе го започнеме тоа вечерва!“ изјави Џулиет.

За само неколку години, нејзиниот сон за организација во центарот на девојчињата се оствари. Таа првично беше инспирирана од состанокот во 1912 година што го имаше со основачот на момчињата Скаути, лорд Роберт Баден-Пауел. Денес, девојки извиднички од САД може да се пофалат со членство од над 2,8 милиони, а повеќе од 59 милиони жени во САД се алумни извиднички.

Во 1909 година, група девојчиња се појавија на митингот за момчиња извидници во Велика Британија, изјавувајќи се дека се извиднички. Лорд Роберт Баден-Пауел, основачот на „Извидниците на момчињата“, тогаш одлучи дека треба да постои и Движење за девојчиња.

Истата година беше креиран и водич за да одговори на специфичните потреби на девојчињата и младите жени. Групи девојки-водичи наскоро се формираа и во Австралија, Канада, Данска, Финска, Нов Зеланд и Јужна Африка.

Една година подоцна, Здружението за девојки беше официјално основано во Велика Британија под водство на сестрата на Роберт, Агнес Баден-Пауел. До 1912 година, се основаа и групи во Ирска, Португалија, Норвешка.

Движењето продолжи да расте со текот на годините, а денес има здруженија за извиднички или асоцијации за извидници на девојчиња во 146 земји.

„Вие не сакате да пораснете за да бидете лик во една книга. Сакате да пораснете за да бидете моќна жена “- е мотото на девојките извиднички. 

 Ова е уште една моќна приказна и порака од која можеме сите ние-девојчиња и жени, да се инспирираме и покренеме разни иницијативи во многу полиња каде сеуште има предрасуди кон женскиот пол.