Општо

Место резервирано за Роса Паркс- првата Афро-Американска жена што не отстапи седиште во автобус на маж

На 1 декември 1955 година  Афро-Американката Роза Паркс храбро одби да се откаже од своето место во автобусот во корист на бел човек, притоа ставајќи го во движење ова прашање пред судот во Милвоки.

Повеќе од 64 години подоцна, транзитниот систем на округот Милвоки го почитува нејзиниот придонес одржувајќи едно седиште отворено во секој автобус, три дена. 

Од 1 декември до 3 декември, секое резервирано седиште содржеше црвена роза и специјална плакета на која се наоѓаше фотографијата на Паркс и пораката за нејзиниот храбар чин.

Паркс стана централна фигура во движењето за граѓански права за нејзиниот храбар чин во Монтгомери, Алабама. Паркс подоцна се пресели во Детроит за да ја продолжи својата работа и дејствување во оваа област.

Таа почина во Детроит на 24 октомври 2005 година на 92-годишна возраст. Признанија за неа може да се видат во целиот Мичиген.

„Одбивајќи да се предаде на расизам и угнетување, Роза Паркс покажа храброст која продолжува да нè инспирира повеќе од шест децении подоцна“, рече Никол М. Брукшир, извршен директор на канцеларијата на округот Милвоки за Афро- Американски прашања.

Ова признание служи како потсетник за постигнатиот напредок и исто така критична работа за обид за расна еднаквост и соочување со институционалниот и системскиот расизам низ округот Милвоки и во регионот. Афро-Американските жени биле подложни на голема дискриминација и благодарение на Роза, денес тие имаат поголеми права во Америка.