Општо

“- Y la culpa no epa mía, ni dónde saza, ni cómo vestía – ” И, грешката не беше моја, ниту каде бев, ниту како се облеков”.

„Силувач на твојот начин“: Вирална чилеанска феминистичка химна што треба да ја слушнеме.

Овој чилеански феминистички протест за насилството врз жените стана вирален во последните две недели, при што групите жени го изведоа низ целиот свет.

Флеш-мобот организиран од феминистичкиот колектив Ластези, за прв пат беше изведен во Чиле, Валпараисо на 20 ноември, 2019 година – објави Чиле денес.

На Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, голем број жени го изведоа пред Врховниот суд на Чиле и другите згради на владата низ целата земја.

Овој чилеански феминистички протест за насилството врз жените стана вирален во последните две недели, при што групите жени го реплицираа низ целиот свет.

.

“And the fault wasn’t mine, not where I was, not how I dressed
And the fault wasn’t mine, not where I was, not how I dressed
And the fault wasn’t mine, not where I was, not how I dressed
And the fault wasn’t mine, not where I was, not how I dressed

The rapist is you.
The rapist is you.

It’s the cops,
The judges,
The state,
The president.

The oppressive state is a rapist.
The oppressive state is a rapist.”

 Чилеанските феминистки ја изведоа песната во облека што ја носеа на  забава или облека што ја носеа додека беше во текот на ноќта, и со прозирни црни ленти врзани врз нивните очи.

Оттогаш се изведува во Колумбија, Костарика, Аргентина, Шпанија, Германија, Франција и Мексико, пренесува Чиле денес.