Општо

Жени убиени во еден ден низ целиот свет

Во просек, 137 жени ширум светот се убиени од партнерот или член на семејството секој ден, според новите податоци објавени од Кабинетот на Обединетите нации за дрога и криминал (УНОДЦ). Тие велат дека тоа го прави домот најверојатното место за жената да биде убиена.

Повеќе од половина од 87.000 убиени жени во 2017 година, биле пријавени како умираат во рацете на најблиските. Од таа бројка, приближно 30,000 жени биле убиени од интимен партнер, а други 20,000 од роднина.

Африка е местото каде жените имаат најголем ризик да бидат убиени од нивниот интимен партнер или член на семејството, со стапка на 3,1 смртност на 100.000 луѓе, се вели во извештајот на ООН.

Азија имала најголем број жени убиени од интимни партнери или членови на семејството во 2017 година, со вкупно 20.000.

За да ги собере овие приказни, меѓународната мрежа на новинари и истражувачи на БиБиСи Мониторинг анализирала ТВ, радио, печатени, мрежни и социјални медиуми ширум светот, барајќи извештаи за убиени жени, очигледно од причини поврзани со родот, на 1 октомври 2018 година.

Ребека Скипаж, која го водеше проектот за BBC Monitoring, вели дека, „начинот на кој медиумите ги објавија нивните животи и смртни случаи откри огромен увид за тоа како жените ги гледаат различни општества низ целиот свет“.

Таа објаснува: „Баравме смртни случаи во рок од еден ден, но ги баравме приказните за тој ден еден месец. Откривме дека временскиот застој во известувањето, тонот на покриеноста или недостигот на информации честопати кажувале поширока приказна за статусот на жените во тој регион “.

Маријам Азвер работи за BBC Monitoring и собра голем дел од конечните податоци. „Ова е исто колку и за смртните случаи кои не се пријавени, толку и за оние што се“, вели таа.

Оние чии приказни никогаш не стигнаа до медиумите, кои не беа пријавени, не беа проверени, или не беа или не можеа да бидат истражени. Тоа не запрашува: што е потребно за убиството на жената да е доволно важно за да биде пријавено?