Општо

90-годишна жена го трансформирала малото село во нејзина сопствена уметничка галерија со сликање цвеќиња на секоја куќа

Анешка (Агнес) Кашпарковиќ го поминала својот живот работејќи како земјоделец во малото село Лука, кое се наоѓа во Чешка. По пензионирањето, таа се зафатила со ново хоби засновано на традиционалните моравски уметности: сликајќи цветни обрасци во сина боја на белите мијачки колиби во нејзиното село.

Дури и кога ги достигнала своите 90-ти години, оваа талентирана жена продолжила да слика. Таа инсистирала на тоа дека сликала само за свое задоволство; таа никогаш немала намера да постигне слава или пари, како што изјавила за чешките медиуми.

За жал, Агнес починала во март 2018 година. Градоначалничката на градот изјави дека нејзините слики на историската црква од 18 век ќе бидат зачувани засекогаш во нејзина чест. Зарем не е инспиративно како некои луѓе продолжуваат да бидат креативни и продуктивни и во своите 90-ти? Размислете да разговарате за оваа интересна приказна со вашите пријатели и семејството.