Општо

Астронаутката Кристина Кох го сруши рекордот за најдолга вселенска мисија на една жена

Астронаутката на НАСА постави нов рекорд за времето поминато во вселената, ѝ треба уште шест недели да помине пред да се врати на Земјата.

Кристина Кох го надмина рекордот за единствена најдолга вселенска мисија од страна на една жена, претходно поставен од Пеги Витсон во 2017 година, 40-годишната инженерка за летање. „Експедиција 61“ го надмина рекордот на Витсон од 289 дена, 5 часа и 1 минута во саботата (28 декември) во 18:16 часот.

„Да се има можност да останете тука толку долго е навистина чест“, рече Кох за време на серијалот на интервјуа за медиумите „Пеги е моја хероина и, исто така, беше  доволно љубезна да ме менторира низ годините и тоа ми е мотив плус да предавам кога ќе се вратам“.

Кох започна на вселенската станица на 14 март на она што се очекуваше да биде типична шестмесечна мисија. Но НАСА го продолжи нејзиниот престој, делумно за да собере повеќе податоци за ефектите од подолгото вселенското летање. Моментално е најавено да слета на 6 февруари 2020 година.

„Ми се допаѓа да размислувам за рекордот како не толку за колку дена си овде, туку за тоа што носиш секој ден, така што тоа е уште еден одличен потсетник да се обидеш да го донесеш најдоброто од тебе- изјави Кох.