Општо

Хана Хох – фотомонтажерка – борец за правата на жените

 

Позната по нејзините политички колажи и фотомонтажи (форма која ѝ помогна на пионерката), Хана Хах (1889-1978) присвоила и рекомбинирала слики и текст од мас-медиумите до критика на популарната култура, за неуспесите на Вајмарската република и за социјално конструираните улоги на жените.

. Откако се запознала со уметникот и писател Раул Хаусман во 1917 година, Хач се здружила со групата „Берлин Дада“, круг на претежно машки уметници кои ја сатиризирале и критикувале германската култура и општество по Првата светска војна. Нејзините изложби на фотомонтажи добиле критичко признание и покрај патронизирачките погледи на нејзините машки врсници. Таа изјавила: „Повеќето од нашите машки колеги продолжија долго време да не гледаат на нас како шармантни и надарени аматери, негирајќи нè имплицитно на секој вистински професионален статус.“

Хах ги истражувала полот и идентитетот во својата работа, а особено хумористично го критикувала концептот на „Нова жена“ во Вајмар, Германија, визија за жена за која се претпоставува дека е послаб пол од мажот. Во еден етнографски музеј таа комбинирала слики од камерунска маска и лицето на нема филмска ѕвезда – Марија Фалконети, со глава составена од кујнски прибор. Соединувањето на Хах на традиционална африканска маска, икона за женски славни личности и алатки за домашна референца, го упатила стилот на авангардниот театар и мода од 1920-тите и со тоа испратила силен коментар за феминистичките симболи во тоа време.

Во времето на Нацизмот нејзината работа била забранета. Во 1945 година, по завршувањето на војната, таа повторно започнала да изложува. Пред нејзината смрт во 1978 година, нејзиниот значаен придонес кон германската авангарда бил препознаен преку ретроспективи на нејзината работа во Париз и Берлин во 1976 година.

Преку нејзините радикални експерименти, таа развила суштински уметнички јазик на авангардата што реагира до ден-денес.