Општо

Студија: Прогресивните родови погледи кај момчињата тинејџери би можеле да се заштитат од насилство

Според новите истражувања, тинејџерите со попрогресивни погледи во врска со полот имаат за половина помала веројатност да се вклучат во насилни однесувања отколку нивните врсници со крути погледи за машкост и пол.

Истражувањето, кое беше објавено во американскиот весник за превентивна медицина , исто така откри дека момчињата кои биле сведоци на нивни врсници кои се впуштаат во две или повеќе вербалн и физички напади или сексуално злоставувачко однесување – како што е на пример негативни коментари за телото на девојчето или шминка – биле со  два до пет пати поголема веројатност да се вклучат во самите насилни однесувања.

Студијата ги анализирала анонимните податоци од анкетата од 866 машки тинејџери на возраст меѓу 13 и 19 години од 20 населби со ниски приходи во Питсбург меѓу 2015 и 2017 година. За да ги измерат нивните гледишта, тинејџерите беа запрашани колку е веројатно дека ќе се согласат со изјави за родови норми , како што е „Дечко никогаш не треба да удри друг човек за да добие почит“

„Треба на работиме со помладите адолесценти“, вели д-р Елизабет Милер, водечка авторка на студијата и шеф на одделот за адолесцентна и млада медицина за возрасни во Детската болница УМТЦ од Питсбург. „Раната адолесценција може да биде навистина важно време за интервенција“.