Општо

Застапеност на жените во филмската продукција

Предводена од групата на жени за продукција, Фондацијата TIME UP се произнесе со фактот дека жените се помалку застапени на филмските сетови.  Поттикнувајќи ги жените во продукциите за филм, телевизија и визуелна содржина, целта на организацијата е да ги едуцира во оваа  индустрија за можностите за работа, со надеж дека така ќе се постигне родова еднаквост во ова поле.

Како што е наведено на страницата на TIME UP, „На кој било даден филмски сет, има широк спектар на работни места, вклучувајќи: осветлување, звук,  костуми, продукциски дизајн и многу други позиции, кои помагаат да се донесе приказната во живот“. Но, овие  работни места ги држат само неколку жени, како што е илустрирано со податоците од Иницијативата на USC Аннеберг, (јануари 2019 година): „Од 265 врвни филмови објавени меѓу 2016 и 2018 година, жените кои работеле во одделот за камера биле вкупно: 5 камера оператори, 0 светлечки мајсторки , 1 жена електричарка, 4 женски држачки на камерата со кран, 8 женски светломанки.

Во идејата да се стават повеќе жени позади камерите, тие се споија со PSA и создадоа информатор што им овозможува на жените да имаат пристап до работни позиции во сферата на  филмот, како и за дополнителните улоги што не се прикажани никаде.

Преку својот фонд за правна одбрана, Фондацијата TIME UP се бори за иднина каде никој не е малтретиран, навреден или дискриминиран на работната позиција.

.