Општо

Фрида Кало – уметничката над уметничките

Мислеа дека сум надреалист, но нe бев. Никогаш не насликав соништа. Јас ја насликав сопствената реалност. ”- ФридаКало (6 јули 1907 година – 13 јули 1954 година)

На вчерашниот ден се слави иконската мексиканска уметничка позната по нејзините воодушевувачки автопортрети и смела и живописна уметност што ја отсликувала културата на нејзиното родно Мексико и нејзините длабоки лични животни искуства. Преку својата работа, Фрида ја изразила страста и болката. Таа ги прикажала хроничните и доживотни физички болки што ги претрпела како резултат на скоро-фаталните повреди кои ги здобила на карлицата, матката, ‘рбетот и колковите во автобуска несреќ кога доаѓала дома од училиште на 18-годишна возраст. Фрида исто така ја насликала емотивната болка од нејзините повторливи спонтани абортуси и борби за плодност, како и менталната вознемиреност од нејзиниот комплексен и бурен брак и развод со славниот муралист Диего Ривера. Телото на Фрида вклучувало околу 200 слики, скици и цртежи, а 55 од нејзините 143 слики биле автопортрети