Општо

Сандра Деј О Конор – првата жена што му служела на Врховниот суд во Америка

Сандра Деј О Конор (родена на 26 март 1930 година, Ел Пасо, Тексас, САД), година. била првата жена што му служела на Врховниот Суд во Америка од 1981 до 2006.

Сандра пораснала на голем ранч во близина на Данкан, Аризона. Таа студирала додипломски студии по право (1952) на универзитетот Стенфорд, каде ја запознала идната претседателка на Врховниот суд на Соединетите држави Вилијам Ренквист. По дипломирањето се омажила за својот соученик Џон Џеј О’Конор III. Таа не можела да најде вработување во адвокатска фирма затоа што била жена  (и покрај нејзините академски достигнувања). Една фирма ѝ понудила работа како секретарка -подоцна таа станала заменик правобранител во округот Сан Матео, Калифорнија. По краткиот мандат, таа заедно со нејзиниот сопруг, член на американскиот генерален правобранител, се преселиле во Германија, каде служела како граѓански правобранител на армијата (1954–57).

По враќањето во Соединетите држави, Сандра Деј О Конор продолжила со приватна пракса во Меривале, Аризона, станувајќи помошник јавен обвинител на државата (1965–69). Во 1969 година таа била избрана за републиканка во Сенатот во Аризона (1969–74) и се искачила на позицијата лидер-првата жена во Соединетите Држави што зазела таква позиција. Подоцна била избрана за судијка на Врховниот суд во округот Марикопа, функција што ја имала од 1975 до 1979 година, кога била назначена во Апелациониот суд во Аризона во Феникс. Во јули 1981 година, претседателот Роналд Реган ја номинирал за пополнување на работното место оставено на Врховниот суд со пензионирање на судијата Потер Стјуарт. Опишана од Реган како „личност за сите сезони“, О ’Конор била изгласана едногласно од Сенатот и станала првата судијка на 25 септември 1981 година.

Судијката Сандра Ден О ’Конор раководела со својата улога со благородност и добар хумор, дури и кога нејзиниот сопруг имал романса со друга жена во старскиот дом каде што бил сместен. Таа ја посетувала двојката додека тие се држеле за раце, со олеснување гледајќи го  нејзиниот сопруг во мир. Тој починал во 2009 година, три години по пензионирањето.

Во 2006 година О ’Конор се повлекла од Врховниот суд. Во 2009 година таа била наградена со Претседателски медал за слобода од страна на претседателот Барак Обама. Во писмото во 2018 година таа објавила дека ѝ е дијагностицирана деменција во рана фаза и дека ќе се повлече од јавниот живот.