Општо

Ени Енсон – магична градина од плетен канап

Оваа убава и имагинативна креација е дело на Ени Енсон од Хамнаво, Бура , Шкотска. Ени сака плетење со чипка, и како е подобро да се изрази таа наклонетост ако не со со целосно заградување на градина полна со цвеќиња? Оградата е обликувана од силен црн канап (ист вид што се користи за правење мрежи за риболов) и Ана ја плетела на специјално адаптирани столбови за завеси. Биле потребни околу три недели да сплете доволно чипка за да ја опколи нејзината предна градина, користејќи 23-тина повторувања на познатата Шетландска плетка.

 Начинот на кој тантелата и садењето на Ана зборуваат и комуницираат едни со други, како главите на маргаритките се искачуваат низ предивото е прекрасно. Личи како цвеќињата да носат шал, а шалот е украсен со цвеќиња. Ен изјавила дека е навистина задоволна од готовата ограда и вели дека сега има планови за понатамошни додатоци во нејзината градина.