Вести

Одбележи го 8ми Март

8ми март е Меѓународниот ден на жената кога се одбележува женската борба за економска, политичка и социјална рамноправност. По тој повод, во Скопје се одржуваат низа на настани преку кои можете доследно да го одбележите овој ден. Дел од нив Ви ги пренесуваме во продолжение:

Понеделник (06.03.2017)

10:00-22:00 Солидарен базар „Една може“

Локација: вториот кат во City Mall помеѓу киното и центарот за куглање

20:00-20:15 „Свечено отворање“ на Вечери на женски права 2017
​Локација: МКЦ Сала Фросина

20:15-21:45 Проекција на документарниот филм:
​„Сибирска љубов“

​Режисер: Олга Делане, Русија
(Q&A со авторката на филмот по проекцијата)
Локација: МКЦ Кино Фросина
Влез: Слободен

21:45-22:30 „Форум театар“
​со Владимир Караев
Локација: МКЦ Кино Фросина
Влез: Слободен

Вторник (07.03.2017)

10:00-22:00 Солидарен базар „Една може“

Локација: вториот кат во City Mall помеѓу киното и центарот за куглање

17:30-19:00 „Бизнис Кафе“
Локација: МКЦ Клуб-Ресторан

19:00-20:15 Изложба
„Нераскажаните приказни на суперхероини 4“

Локација: Музеј на Град Скопје
​Влез: Слободен

20:30-22:00 Проекција на документарниот филм:
​„Ада за Градоначалничка“
Режисер: Пау Фаус, Шпанија
Локација: МКЦ Сала Фросина
Влез: Слободен

22:00-00:00 Коктел „Шпанска вечер“ во организација на Амбасадата на Кралството на Шпанија

Среда (08.03.2017)

12:00-13:00 Марш за женски права

Локација: Плоштад Карпошово востание преку Камениот Mост и Плоштадот Македонија, па до Паркот „Жена-борец“

17:00-20:00 Fundraising за Една може!/ One can!/ Nje mundet! и отварање на простории

Локација: (Народен Фронт бр.5) во белите кули кај Цветен пазар, со поглед кон Ул. Васил Ѓоргов

19:00-20:15 Проекција на документарниот филм:
„Срцето на жената“
Режисерка: Андрејка В. Скрачиќ, Хрватска
​(Q&A со авторката на филмот по проекцијата)
Локација: МКЦ Кино Фросина
​Влез: Слободен

21:00-23:00 ПичПрич, гала вечер на раскажување женски приказни
Тема: Љубовници
Модераторки: Ана Василева и Румена Бужаровска
Локација: Кино Фросина, МКЦ
Влез: слободен

Четврток (09.03.2017)

18:00-20:00 Работилница – Доврши ја реченицата:
​„Би бил/а богаТ.А. само доколку сум…“

Македонска асоцијација за трансакциона анализа
Локација: МКЦ Горно фоаје
Влез: Слободен

20:00-21:30 Проекција на документарниот филм:
„Мировна агенција“
Режисерка: Сју Усеем, САД/Индонезија
Локација: МКЦ Кино Фросина
Влез: Слободен

21:30-23:00 Дебата:
„Улогата на жените во обединување при криза“

Говорници:

  • Мерсиха Смаиловиќ,
  • Горан Јанев 
  • Виолета Петроска Бешка 

Локација: МКЦ Кино Фросина
Влез: Слободен