Вести

Саудиските жени добија неколку права

Саудиска Арабија е позната како една од најмногу родово сегрегираните земји во светот, каде што жените живеат под надзор на машки старател, не смеат да возат, и мора да носат црна облека од глава до пети во јавност.

На жените треба да биде одобрени од маж ако сакаат да патуваат, студираат и да добијат некои здравствени третмани.

Но, локалните медиуми објавиле минатата недела дека кралот Салман издал наредба со која на жените им се дозволува да ги користат владините услуги, како што се образованието и здравството, без согласност на машкиот старател.

Ова значи дека жените може, во некои околности, да студираат и да имаат пристап на болничко лекување, работа во јавниот и приватниот сектор и да се претставува во суд без согласност на старател, според Маха Akeel, активист за правата на жените. Тој рече: “Сега барем се отвора вратата за дискусија на системот на старател“.

Наредбата издадена од страна на кралот Салман е најновата во серијата на чекори за да се вклучат повеќе жени во работната сила за да помагаат за диверзификација на економијата на земјата и намалување на нејзината зависност од нафта.

Трендот започна во 2011 година кога веќе починатиот крал Абдула им дозволи на жените да членуваат во владиното советодавно тело, Шура Советот. Жените сега можат да гласаат на локалните избори, да работат некои малопродажни и угостителски работни места и им беше дозволено да се натпреваруваат на Олимписките игри, за прв пат во 2012 година.

Системот на машки старателство, кој бара жените да добијат дозвола од татко, сопруг или син на патување, студирање или да се омажат е пречка за остварување на правата на жените, велат групите за човекови права. Саудиска Арабија во 2016 се уште беше рангирана 141 од 144 земји според Индексот за глобален родов јаз на Светскиот економски форум за тоа како жените имаат пристап до економска и политичка партиципација, здравство и образование.