Вести

Меѓународниот Охридски Маратон покажа голема зрелост

Наградниот фонд на Меѓународниот Атлетски Маратон ОХРИД пohridредизвика бурна дебата во јавноста, како и многу реакции од Здруженија на граѓани, Клубот на Пратенички во Собранието на Република Македонија и поединечни активист(к)и. Главната причина за реакциите првично беше фактот дека фондот за награди на жените беше скоро дупло помал од оној за мажите, но дискусијата продолжи и после неуспешниот обид на организаторите да ја оправдаат оваа состојба. Дел од реакциите на социјалните мрежи можете да ги видите тука.

Сепак за поздравување е фактот декohrid1а организаторите покажаа слух за сите овие реакции и ветија дека ќе го поправат проблемот. Можеби тоа нема да е решение за овој маратон, бидејќи остануваат само 10 дена до одржувањето, но да се надеваме дека е подобра стартна позиција за следната година.