Вести

Почна со работа Специјалната Претставничка на НАТО за жени, мир и безбедност

Клер Хачинсон ја презеде функцијата Специјална Претставничка на Генералниот Секретар на НАТО за жени, мир и безбедност во понеделникот (8 јануари 2018 година). Канадската државјанка во минато искуство има повеќе од десет години како советничка за родови прашања во Обединетите нации, вклучително и во Косово и Либан.

Г-ѓа Хатчинсон вели: “Работев многу години во Обединетите нации како партнер на НАТО и сведочев за растечката посветеност на Алијансата кон оваа агенда. Јас сум желна да ги надградам досега постигнатите успеси на мандатот на Претставникот за жени, мир и безбедност. “

Објавувајќи го назначувањето на г-ѓа Хатчинсон во ноември, генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг рече: “Зајакнувањето на жените не е само вистинска работа што треба да се направи, туку и паметно е да се направи: тоа ги прави земјите побезбедни и постабилни. НАТО е решено да направи разлика, вклучително и преку нашите обуки и операции “. Тој додаде: “Сè уште треба да правиме повеќе, но за НАТО, мирот и безбедноста не се само машки свет”.

НАТО веќе долго време ја препознава важноста на жените во вооружените сили, Комитетот за жени во силите на НАТО беше формиран во 1976 година. Денес, Алијансата се фокусира на родовите прашања во обуката и работењето; работи со меѓународни организации како Црвениот крст за заштита на цивили; и има за цел да ги промовира жените на сите нивоа во организацијата, почнувајќи од Заменичката Генерален Секретар Роуз Готемелер.

Клер Хачинсон ја наследи Амбасадорката Мариот Шурман од Холандија, која служеше како специјален претставник од 2014 до 2017 година. Инаугуративна носителка на оваа позиција беше Мари Скаре од Норвешка, кој служеше од 2012 до 2014 година.