Вести

Најголемата банка во Шведска назначи жена за генерална менџерка

 

Одборот на Ханделс Банката ја назначи Карина Акерстром за претседател и главен извршен директор на Svenska Handelsbanken AB. Карина Акерстром ќе ја заземе својата нова позиција на годишниот генерален состанок на Хенделс Банката на 27 март и го наследува сегашниот главен извршен директор на групата, Андерс Бувин, кој ќе се пензионира. 

“Ние спроведовме добар процес на регрутирање кој резултираше со успешен резултат. Квалификувани внатрешни и надворешни кандидати се оценети. Сите членови на Одборот беа длабоко вклучени и исто така побаравме совет од надворешни експерти. Изборот на Карина Акерстром лежи на цврста, стабилна основа, со оглед на нејзината евиденција и одлични резултати во текот на подолг временски период “, вели Пјер Боман, претседател на Одборот.

 Карина Акерстром започнала како вработена во филијалата Калмар во 1986 година и оттогаш имала голем број позиции во Банката. Во 2008 година таа беше назначена за извршен потпретседател и од 2016 година ја има улогата на заменик-генерален директор на Банката, каде што нејзините надлежности ги вклучуваат големите корпоративни клиенти на Банката и целокупното работење на Банката во регионот на Стокхолм. 

“Јас сум воодушевена и горда на довербата која Управниот одбор ја става во мене. Ова е многу добра банка, која ја знам добро за време на моите 30 и повеќе години овде. Јас навистина со нетрпение очекувам да продолжам да ја развивам Банката заедно со сите мои фантастични колеги. Имаме голема моќ во нашиот децентрализиран метод на работа, не само заради интуитивните вештини туку и длабокото локално знаење во нашите филијали “, вели Карина Акерстром.