Вести

Четиридневна работна недела како начин за обнова на економијата на Нов Зеланд

Премиерката на Нов Зеланд, Jacинда Ардерн, им предложи на работодавците да размислат за четиридневна работна недела и други флексибилни опции за работа, како начин за зајакнување на туризмот и дпомош на вработените да ги решат постојаните проблеми во балансот меѓу работата и приватниот живот.

„Слушам многу луѓе кои ми сугерираат дека треба да имаме четиридневна работна недела. На крајот на краиштата, тоа навистина е прашање помеѓу работодавците и вработените. Но, како што реков, толку многу научивме за „Ковид“ и за флексибилноста на луѓето кои работат од дома, како и продуктивноста што може да се искористи од тоа “, рече Ардерн.
„Јас навистина ги охрабрувам луѓето да размислуваат за тоа, особено ако сте работодавец и сте во позиција да го сторите тоа. Да размислите дали тоа е нешто што ќе функционира за вашето работно место затоа што тоа сигурно ќе му помогне на туризмот низ целата земја “.

Ендру Барнс е основач на „Постојаниот старател“, бизнис со повеќе од 200 луѓе, што се префрли на четиридневна работна недела во 2018 година.
Барнс открил дека смената ги направила неговите вработени посреќни и попродуктивни и рече дека режимот има придобивки за менталното и физичкото здравје, животната средина, семејниот и социјалниот живот и климатските промени.
„Нов Зеланд дефинитивно би можел да помине во четиридневна недела после Ковид, и всушност тоа би било стратегија за обнова на економијата и особено на погодениот домашен пазар на туризам, бидејќи истиот се врти во домашен фокус“, рече Барнс. „Треба да ги задржиме сите придобивки од работењето од дома, вклучително и почистиот воздух. Мораме да бидеме смели со новиот модел. Ова е можност за масовно ресетирање“.