Мој став

РепортерКа – „Батали“ листа

Текстот на Томас за Хафингтон Пост ме поттикна да размислам дали можеби е во право. Се трудиме да направиме Новогодишни резолуции, роденденски листи и слични други листи на кои ги набројуваме работите кои сакаме да ги направиме за да ни биде подобро и се разочаруваме кога нема да ги реализираме. Можеби е полесно да се обидеме да направиме листа на работи кои ќе ги „оде*еме“, „баталиме“ или „да престанеме да ги правиме“ за да си го разубавиме животот.
„Да се потсетите себеси дека ќе умрете е најдобар начин што го знам за да се избегне стапицата на размислувањето дека имате што да изгубите. Веќе сте голи. Нема причина да не го следите своето срце.” – Стив Џобс
Ова мало потсетување од Стив Џобс ме тера да мислам дека е време да ги отфрлам сите работи кои ме кочат и да почнам да ги правам оние кои ме прават среќна. Но за да си направам време за работите кои ме исполнуваат решив прво да ја направам мојата „батали“ листа:

 • пцуење како кочијаш
 • угодување на сите што ги знам
 • дружба со негативни луѓе или луѓе што ме исцрпуваат
 • пушење
 • ригорозни диети
 • откажување од идеа само заради негативен коментар од некој
 • правење се сама
 • искачање на места во кои не ми се оди
 • ставање на секоја слика и настан на социјални мрежи
 • пребрзо или прелесно откажување од некој план
 • ставање на моите желби и соништа во втор план
 • претпоставување што некој мисли, наместо да го/ја прашам
 • садење цвеќиња
 • излежавање пред телевизор
 • преќутување заради различни причини
 • премногу анализирање, наместо носење одлуки
 • слушање луѓе кои ме обесхрабруваат, а за кои не сум сигурна дека се добронамерни
 • прескокнување летен одмор
 • правење работи што не ги сакам, заради други
 • избегнување љубовни авантури
 • осмислување на секој миг
 • нервирање заради други
 • седење дома на сончев ден

Која е твојата „батали“ листа? Знаеш ли кои работи треба да ги избегнуваш за да бидеш посреќен/на?